Габрово празнува. Хиляди жители и гости на града се стекоха пред Априловската гимназия, където беше последната спирка от обиколката на бразилския президент Дилма Русеф в България. Русеф се превърна в истинска сензация. Градът не просто посрещна бразилския президент, а и един обичан роднина.

Пред препълнения двор на Априловската гимназия президентът Георги Първанов сподели, че за десет години на поста е посрещал много държавни глави, но никога лидер на чужда държава не е посрещан с толкова обич и радост. На свой ред Дилма Русеф се обърна към Габрово с най-сърдечното послание за баща си:

"Благодаря на този жител на Габрово, който ме научи да обичам живота. Изпълнявам неговата мечта да се върна в България", каза тя.  

Голямата новина за града е, че по предложение на двамата президенти, в Априловската гимназия ще бъде открита езикова паралелка с изучаване на португалски език. В отговор Дилма също обеща в бразилски училища да се направят курсове по български.

"България ми даде много повече", празна Русеф пред микрофона на bTV.  

На 10 000 километра от родината, и в сърцето на родния град на баща си, Дилма Русеф си взе сърдечно сбогом с Габрово.

Емоционално - така може да се опише посещението на Дилма Русев във Велико Търново. Стотици се стекоха пред крепостта Царевец, за да видят отблизо бразилския президент.

И този път тя наруши строгия протокол. За изненада на всички, Дилма първо се отправи към хората. Десетки българи имаха възможността да стиснат ръката й, да я снимат и да получат автограф. След емоционалната среща президентът на Бразилия се отправи към портите на Царевец.

Първото посещение на бразилския президент с български корени Дилма Русеф у нас завърши с богата културна програма. Заедно с гид и преводач, тя разгледа крепостта Царевец във Велико Търново. Дилма успя и да се спре за един въпрос на bTV. Колегата ни я попита дали й харесва България, на което тя отговори "Много е хубаво".

Преди да си тръгне от Велико Търново, в чест на Дилма беше организиран обяд с местни специалитети.

Как премина първият ден от посещението на Русеф у нас можете да прочетете тук. Вижте и снимки от нейната визита в София.

Ако сте свидетели на посещението на Дилма Русеф в страната, очакваме вашите снимки и видеоматериали в рубриката "Аз, репортерът".