Резултатът от присъединяването на България към Шенгенската информационна система вече е факт – само за няколко месеца в страната са установени 1500 граждани, нежелани в Шенгенското пространство, за което са информирани международните ни партньори. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на пресконференция за представяне на доклад на „Отворено общество”, оценяващ подготовката на България за влизане в Шенген.

По думите на Цветанов, с влизането на България в Шенген, тези лица няма да могат да пребивават на територията на страната. Вътрешният министър каза още, че между тези 1500 души няма българи.

Според Цветанов към 14 март всички процедури за покриване на техническата готовност за Шенген ще бъдат завършени. Остава изпълнението на надграждащи мерки и подобряване на условията на работа на служителите. Министърът подчерта, че е сключен договор за надграждащата мярка – интегрирана система за българо-турската сухопътна граница, която ще бъде завършена до края на тази година.

"Освен изпълняване на стандартите, критериите за влизане в Шенген, българското правителство изпълнява и допълнителни надграждащи мерки, които дават 100% изпълнение на ангажимента на страната ни за недопускане на имиграционни потоци”, подчерта Цветанов.

Той поясни, че на ГКПП "Капитан Андреево" вече има представител на ФРОНТЕКС, увеличен е численият състав на обучени гранични служители на граничните пунктове с Турция. На 11 февруари еврокомисарят Сесилия Малстрьом ще посети Любимец, Капитан-Андреево и Свиленград и лично ще се увери в изпълнението на мерките.

"Започва изграждането на хеликоптерните площадки и България вече има възможност да позиционира хеликоптерите, които ще обслужват външната граница между България и Турция. В изключително кратки срокове бе изграден и домът за временно настаняване на чужденци в Любимец", каза още Цветанов.