Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заминава днес на работно посещение в Букурещ, по покана на румънския министър на икономиката, търговията и бизнеса Йон Аритон.

Двамата министри ще обсъдят развитието на двустранния стокообмен и инвестициите, партньорството в сферата на туризма, както и общи енергийни проекти. Във фокуса на разговорите ще бъде изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни, проектът "Набуко", свързването на енергийните системи и обединяването на електроенергийните пазари на България и Румъния.

През 2010 г. България има положително салдо в търговията си с Румъния, което се случва за втори път през последните 10 години. Стокообменът и износът са се увеличили с 43 на сто спрямо 2009 г., а вносът - с 42 на сто. Изнасяме предимно изделия на черната металургия, нефтени масла, селскостопански машини, храни, медикаменти.

В Румъния са регистрирани над 1014 дружества с българско участие. Размерът на българските инвестиции в Румъния надхвърля 50 млн. евро.