Държавата ще пренасочи изцяло парите за магистрали към железопътния транспорт. Това обаче ще стане през 2020 година, когато вече ще сме построили аутобаните, заяви премиерът Бойко Борисов.  Заедно с министъра на транспорта Ивайло Московски и министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова премиерът участва в тестовете на модернизирана жп линия Пловдив - Свиленград. Борисов се качи на мотриса от гара Крумово до Първомай и „летя" със 160 километра в час. Така участва в тестове на рехабилитираната и модернизирана жп линия.

Специална подвижна лаборатория изпробва трасето и контактната мрежа. Борисов пропътува разстоянието в кабината на машиниста за рекордните 14 минути.

Днес беше връчен и акт 15 за двете отсечки по проекта - Крумово-Първомай и Първомай-Димитровград.

Борисов заяви, че половин метър сняг не пречи на движението на влаковете да карат със 170 – 180 км в час. Той каза още, че гарите, през които са преминали, са оправени, подлезите също, поставени са шумоизолиращи прегради.

До 2014 година се очаква проектът за обновяването на линията от Пловдив до гръцката и турската граница да бъде завършен и разстоянието от Пловдив до границата да се взима за около един час до един час и 15 минути.