Край на блокадата в пещерата Духлата. Всичките седем души тази вечер бяха извадени след повече от 40 часа в капан на водата. Всички са в добро здравословно състояние. Подробностите от Димитър Анестев:

Първи от пещерата е бил изваден най-малкият член на групата, 12-годишният Емил Димитров. Той е бил закаран в болницата, не защото е ранен, а поради съмнение, че може да е направил хипотермия. В 20.30 часа приключи операцията. На място дойде и премиерът, който разговаря с близките на блокираните.

Борисов съобщи, че се е информирал от Гражданска защита за ситуацията на всеки час. Шест затоплени линейки чакаха пещерняците.

Бедстващите пещерняци бяха посрещнати от близките си. Децата разказаха, че освен малко страшно, им е било и интересно. Те бяха посрещнати и от премиера Бойко Борисов, който разговаря с тях и с ръководителите на спасителните екипи. "Важното е, че са живи и здраве", коментира министър-председателят, преди да си тръгне.

Атанас Русев, който ръководеше спасителната операция, разказа пред bTV, че  хората, които са закъсали в пещерата са тръгнали към същото място, към което са указали, че ще бъдат, но са били на около 300 метра преди тази крайна точка, когато водата е започнала внезапно да се покачва и те са започнали да се катерят нагоре. До тавана са оставали още 5 метра. В спасителната операция са участвали над 50 души.

Почти две денонощия продължи спасяването на попадналите във воден капан в най-дългата пещера у нас. Цяла нощ и през деня специализирана техника се опитва да проправи път, за да излязат блокираните.

Групата на пещерняците е сформирана на приятелски начала, петима са от Карлово и от Сопот – четирима възрастни мъже с опит в алпинизма и спелеологията, има две ученички на 15 и 16 години, които също тренират алпинизъм. Има и 12-годишно момче, което е от Карлово.