Само за последните две години стотици българи са измамени, че ще работят в чужбина.
Платили на фалшиви посредници, които прибират пари и изчезват. Петричкото село Ключ не наброява повече от хиляда души население. Работа има за малцина. Двайсет и три годишният Стоян Мицев решава да търси алтернатива в Испания.

„Обявата беше за селскостопанска работа, помощници, да берем череши и праскови”, каза Стоян Мицев. Обажда се на телефона, даден за контакт. Човекът отсреща се представя с едно име и твърди, че е посредник.

”Каза ни, че трябва да дадем по 150 евро за комисионна, 100 евро бил билетът", разказа Стоян.

Искането на пари е първият сигнал, че става дума за измама, обясняват от Агенцията по заетостта.

"Посредническите услуги се заплащат единствено от работодателя, като в последствие това не трябва да бъде удържано от заплатата на устроеното в последствие лице", каза Лиляна Георгиева, началник отдел в Агенция по заетостта.


От 4-то РПУ в София  задържат жената, която е обещала работата на Стоян. Срещу нея само в това районно са подадени около 50 жалби.

„Към момента установяваме, че тя се е подвизавала с прозвища - Марина Моралес, Таня Христова”, каза Красимир Кръстев, Икономическа полиция 4-то РПУ.

Екипът на bTV откри г-жа Моралес в дома й в русенския град Борово. Под домашен арест.

„Да, хората са грамотни, могат да четат, хората са получили консултации относно работа в чужбина. Те са разписали черно на бяло в тези договори. И в случая не виждам къде са им претенциите", каза Силвия Георгиева, обвинена в измама.

Коя е госпожа Моралес? И колко се печели от бизнеса с фалшиви обяви за работа в чужбина – очаквайте подробности тази събота в bTV Репортерите.