В северната част на Косово, в района населяван от сръбското малцинство, се засилва граничният контрол за спазването на забраната за внос от Сърбия. Мярката беше въведена миналата седмица като ответна на сръбското ембарго, наложено след обявяването на независимост на Косово през 2008 г.

Специални части на косовската полиция предприеха операция по поемането на контрола над два оспорвани гранични пункта в Косово, съобщава белградският вестник "Блиц". Изданието уточнява, че косовските специални части са завзели пункта Бърняк, но местните сърби им попречили да завземат близкия пункт Ярине.

Местни сърби са блокирали пътищата в Лепосавич, село Рударе и Зубин Поток в северно Косово, съобщава вестникът, позовавайки се на източници от министерството за Косово. При сблъсъци е ранен един полицай, предаде радио „Свобода”.

"Блиц" цитира агенция Бета от северно Косово, чийто кореспондент съобщил, че в момента се водят преговори между местните сърби и представители на специалната полиция и обстановката е напрегната.

Представителите на НАТО и Европейския съюз в Косово се опитват да разрешат конфликтната ситуация.