Качеството на млечните продукти у нас отговаря на качеството по БДС. Отклоненията са незначителни и изключително малко. Това стана ясно при представяне в земеделското министерство на независимо изследване на кисело мляко и млечни продукти, направено по поръчка на Асоциация „Активни потребители".

Българското саламурено сирене става все по-солено. И на вкус, и като цена. Последните проверки обаче показват, че качеството на сиренето и на киселото мляко значително се е подобрило.

Лактобацилус булгарикус е микроорганизмът на киселото мляко. Той вече не се среща в природата, а допреди 2 години не се срещаше и в кофичките кисело мляко. Последната, независима проверка на 16 марки кисело мляко, обаче показва друго:

„На трапезата си българинът слага това, което заслужава. Върнахме онзи вкус, на традиционните български продукти”, констатира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Не толкова великолепно стоят нещата при айряна. В следващите седмици ще излезе наяве какво точно пием, когато си купуваме айрян.

„Нашите съмнения са, че в айряните, за разлика от киселото мляко, е модифицирано нишесте и не е изцяло продукт, който става от кисело мляко и вода”, каза Богомил Николов - Активни потребители.

По- качествено е станало и бялото саламурено сирене, показват проверките. Половината от пробите на 19 вида сирене от българския пазар обаче отчитат повече сол в продукта. По-голямата част от изследваните сирена не са оставени да узреят.

Експертите отчитат и ръст в цените на киселото мляко и сиренето. За последните три години при млякото нарастването е с 25 стотинки, а при сиренето - с 2 лева.

Обект на следващи проверки ще бъдат кетчупът, оцетът и сладоледите от машини, научи bTV.