През последната седмица има два пъти по-малко случаи на заболели от грип, съобщават от здравното министерство. Според епидемиолозите причина за това са по-скоро многото почивни дни, отколкото рязкото застудяване. Все пак висока е заболеваемостта в областите Монтана и Шумен. Грипна епидемия продължава да има само в Стара Загора. Макар случаите да намалят епидемиолозите са предпазливи с отмяната на епидемията. Тази година в областта 8 души са починали от усложнения след грип.

Втората вълна от грипа в Старозагорско засегна в по-голяма степен младите хора. Характерни за тази година са честите усложнения след  грип - бронхитите и пневмониите. Близо 1500 случаи на пневмония са регистрирани през отиващата си зима в региона, голяма част от тях са свързани с грипа. Епидемията и тази година е взела своите жертви.

„Това което сме получили като информация е, че осем души са починали от пневмонии, като усложнения след грип”, съобщи Божидара  Кайрякова РЗИ Стара Загора

70 процента от пневмониите тази година са поразили децата. Според специалистите навременното лечение е решаващо в такива случаи.

„Да не подценяваме простудните заболявания, да търсим своевременно лекарска помощ , за да може да се провежда адекватно лечение”, съветва д-р Карякова. Все пак с идването на пролетта  грипът вече си отива. Според специалистите вече има тенденция към намаляване и вероятно към края на седмицата ще бъдат отменени всички противоепидемични мерки.