Истинското овче сирене е традиция в мандрата. То не е био-, еко- или органична мода. Организацията се предава от поколение на поколение.
"Няма лъжа, няма измама - всеки си взима според това, което му се е надоили овцете и си го правиш на сирене. Който има излишък – продава”, обяснява Манол Пелтеков.
Овцете са на строг режим - ръчно доене сутрин в 6 и следобед в 4. Лятото петнайсетината стопани се редуват на мандрата според дела си, а овчарят е един и е на заплата.
Бай Димитър е на 73, малко по-възрастен от повечето си колеги. През лятото заплатата му стига до 800 лв. Единственият му разход е за цигари. В овчарлъка има пари, но не са лесни. Случвало се е по-млади овчари да изоставят стоката в планината, уплашени от дъжд, градушка, вълци или мечка.
Главната задача на овчаря е да пази животните от стрес - иначе им намалява млякото. Носи отговорност за всяка от 220-те бройки - и така седем месеца без почивка. На Бай Димитър е гласувано пълно доверие.