Първи фестивал Balchik Classic Days се провежда в Белия град. Водещи музиканти от Европа и САЩ ще концертират до края на седмицата на открита сцена на крайбрежната алея, а началото на фестивала бе поставено в Двореца край Балчик.

Идеята е на Мартин Пантелеев и Веско Пантелеев-Ешкенази след концерт миналата година в Балчик. "Концертът беше наистина много приятен, с възторжена публика и много хубав успех. И тогава се роди идеята това да не бъде просто един ивент, единичен, а да се развива хубава традиция, която такъв красив град, исторически, като Балчик, непременно заслужава”, разказва Мартин Пантелеев, който е и директор на фестивала.

"Морето, времето, което е прекрасно, и музикантите, които имаме с нас са наистина доказателство за това, че наистина едно много хубаво нещо може да се случи у нас, в днешно време, когато има много проблеми с културата. Знаем за музиката няма пари, няма средства, радвам се че това стана възможно с помощта на община Балчик и с това, че Мартин направи толкова много, за да организира това", споделя Веско.

За фестивала пристигат пианистът Дерек Хан от САЩ, солистите на Берлинските симфоници, виртуозният виолончелист Ласло Феньо, Виктор Чучков, Станислава Стоева, Лида Кънчева.

Специална вечер е отредена и на класическия джаз

"Смятам, че класиката не трябва да я свързваме единствено с класическата музика, има и класика в джаза. Исках да направя този малък контраст - една вечер да бъде посветена на джаза и тъй като аз обожавам гласа на Хилда Казасян, както и уменията на Христо Йоцов и Живко Петров, те ни гостуват на 13 август и ще направят едно малко цветче в този иначе класически репертоар", допълва Мартин Пантелеев.

Оперната прима Христина Ангелакова, Дерек Хан, Ласло Феньо и Веско Пантелеев пък ще обучават млади таланти в майсторските класове.

"Момичетата, младите ми колежки са чудесни, гласовите, с много желание за работа, така че от днеска лично аз съм доволна и много обнадеждена. Много се надявам да мога така да ги съпроводя или да съм част от пътя им към голямата сцена", отбеляза певицата.

"Има талант в България, както винаги е имало. Аз съм учил в Софийското музикално училище и оттогава насам наистина са минали много години, но както тогава, така и сега виждам, че продължава талантът в България, музикалният, да изниква все повече и повече и се надявам само да имат реализация тези млади хора и да имат възможност да се изявяват", сподели още Веско Пантелеев-Ешкенази.

Общината в Балчик финансира провеждането на фестивала, затова и всички концерти са безплатни. Мартин Пантелеев пък вече е започнал разговори с музиканти от цял свят, които да се включат във второто издание на Дните на класиката в Балчик през следващата година.