Купихме четири различни вида кисело и едно прясно мляко с висока масленост. Според описанието на етикетите това е българско кисело мляко, съдържащо единствено свежо мляко и закваска. Експериментът направихме с прясно домашно мляко.
"Млякото в домашни условия трябва да е около 40 градуса, но зимата е по-хладно и може да е до 45 градуса”, каза Надя Георгиева.
Вариантите да разберете каква е температурата са два - с термометър...или стария, доказан метод - с пръстче.
След като нагласим температурата, започва същинското квасене на мляко.
- Най-хубавият вариант е когато се слага закваската, отгоре се налива млякото, за да може тази закваска равномерно да се затопля и да се разбива.
- А по колко трябва да слагаме от закваската?
- Горе-долу на един компотен буркан по една супена лъжица.
Наливаме във всички купешки домашно мляко.
Вариантите след затваряне на бурканите са два - във фурната 40 градуса за два часа или класическият - завити във вълнено одеало.
След не повече от три часа, млякото се слага в хладилник и там продължава да зрее още едно денонощие. На следващия ден проверяваме, какво сме направили. Основната комбинация е домашно прясно мляко със закваска от купено кисело.
"На външен вид изглежда малко рехаво. няма я тази гъстота, характерна за домашното мляко”.
"Много блудкаво и сладникаво на вкус е. Няма тази специфична кисела нотка, която е характерна за киселото мляко”.
Подобен беше вкуса и на останалите такива комбинации. С изключение на една, която беше станало като айрян, останало си е прясно мляко.
Съчетанието купено прясно и купено кисело също се сгъсти.
"Вижте, няма го този жълтеникав оттенък, който е при домашното мляко на каймака. Това е чисто бяло, снежно бяло мляко”.
Вкусът обаче е различен.
"Не е кисело мляко”.
Експериментът показа, че единственото мляко, което има вкус на истинско българско кисело мляко, е комбинацията домашно с домашно. Изводът - от магазина е безопасно, от вкъщи - вкусно.