Безспорно новината, че едно дете взима наркотици е шокираща за родителя, но това, което не трябва да се прави е да се оказва натиск или да се изпада в паника. Това, което може да помогне, е един спокоен, добронамерен разговор, заяви в студиото на "Тази сутрин” д-р Игор Куценок, псиихатър и преподавател в Университета в Сан Диего.

Не само в България, а и по света общопрактикуващите лекари нямат много големи познания за ранно откриване и диагностициране на зависимостите от вещества – наркомании, алкохолизъм, подчерта той.

Опитвам се да променя подхода на тези, които се занимават с такива пациенти. Защото в обществото, а дори и сред някои медицински среди, наркоманът е равен на луд, равен на криминален, равен на ненормален. Но това е наш проблем, а не на пациента. Нашата ефективност в терапията при зависимост от вещества е същата както при лечението на астмата и диабета, например, които са т.нар. "добри хронични рецидивиращи болести”, каза още д-р Куценок.

Ако преди години поведението, външният вид, средата на един тийнейджър се отдаваше на възрастта, сега родителите трябва да мислят за наркотици, каза Веселина Божилова от сдружение "Майки срещу дрогата”. Когато едно дете рязко промени средата си, успеха си в училище, режима си вкъщи, започне да спи по никое време или да будува, отслабне, занемари хигиената си и най-вече, когато се промени приятелският му кръг,  тогава родителите трябва да възстановят или засилят контакта си с детето. Първият контакт не трябва да бъде със скандал, а да се покаже приятелство. Това е единственият начин да влезе във вътрешния му свят, каза тя.

Как може един родител най-лесно да провери дали детето му ползва наркотици. Репортаж на Стоян Георгиев.

Тестовете за наркотици в аптеките струват от 3 до 16 лева. Тези от 3-4 лева отчитат само едно психотропно вещество. Например, само марихуана или само амфетамини. Екипът на bTV обиколи цели 5 аптеки в София преди да открие тест, чрез който може да се установи съдържанието на всички широко разпространи наркотици с една проба.

Този тест струва 16 лева и може да установи дали човек е ползвал марихуана, кокаин, хероин, амфетамини и метаамфетамини пред последните 8 дни.

"Това е най-краткият и сигурен начин да се установи в рамките на 5 минути дали има, какво има и т.н.”, заяви Желяз Андреев - ръководител на терапевтична общност "Ново начало".

Тестовете за домашно ползване се правят с урина. Тестовете за хероин са абсолютно идентични с тестовете за бременност. Тези за марихуана представляват лакмус, който се потапя. Тестът за всички основни наркотици също се потапя в чашка. Две чертички означават отрицателен резултатът - човекът не е ползвал наркотици през последната седмица.

"В същото време това може да бъде манипулирано от страна на тийнейджъра, да кажем. Съществуват много начини как този тест да бъде изманипулиран. Моята практика с хора, които дълги години употребяват, те са се усъвършенствали до степен професори за манипулиране на такива тестове”, заяви още Андреев.

"Може да бъде дадена чужда урина, може да бъде добавено вещество като лимонтозу, което да даде ефекта на отрицателен тест. Достатъчно е една капчица да се сложи”, допълни той.

Освен, че може да бъде манипулиран, тестът може да създаде допълнително усложняване на отношенията между родител и дете.

"В Западна Европа все повече се счита, че това е един неетичен метод да навлезеш в пространството на младия човек, който е доста чувствителен. И, ако има добро семейно общуване, може би няма да се налага”, подчерта Андреев.