Монетите и банкнотите евро влязоха в обращение във всички 12 страни от Еврозоната миналата нощ.
Резултатите от първия ден на единната европейска валута са положителни, обяви Европейската комисия в Брюксел.

Само до два часа, след полунощ в Белгия са били регистрирани по 600 операции за теглене на банкноти в минута.                     

До обяд в Австрия били изтеглени 26 милиона евро, а в Италия - 60 милиона.

От днес еврото стана разплащателно средство за 300 милиона души в 12 страни от Европейския съюз. Извън еврозоната останаха само Великобритания, Швеция и Дания.

Днес 300 милиона граждани на Стария континент изпратиха в историята националните си валути и приветстваха раждането на общата парична единица. Според агенция "Франс Прес" събитието е най-голямата валутна революция.

Гърция и Финландия посрещнаха първи единната валута.

Германия, Франция, Испания, Италия, Австрия, Белгия, Холандия и Люксембург последваха Гърция и Финландия, влезли в ерата на еврото час по-рано. Ирландия и Португалия се присъединиха последни. Празненствата, отбелязващи идването на еврото, осветяваха с часове небето над Европа с фойерверки, а пред банкоматите се виеха опашки, на места дълги по няколкостотин метра.

В полунощ в Австрия председателят на Европейската комисия Романо Проди и канцлерът Волфганг Шусел направиха първите си покупки в евро. Те подариха букети на съпругите си, след като обмениха австрийски шилинги за новата валута.

Посрещането на Новата година в Германия мина в сянката на еврото. Огромна група германци и туристи се събраха пред Бранденбургската врата в Берлин, при температура пет градуса под нулата, с пълни чаши топло вино, грог, пунш и шампанско. Подобна бе атмосферата във Франкфурт, където хиляди хора посрещнаха 2002 година и еврото под потоп от фойерверки.

Белгия отпразнува пристигането на еврото с почти едночасов спектакъл, на който присъстваха хиляди хора, при температура под нулата.

Празненствата във Франция се ограничиха с осветяването на моста Пон Ньоф в Париж в синия цвят на Европа. Министърът на икономиката и финансите, Лоран Фабиюс, изрази надежда, че еврото ще бъде стабилно като моста, който е един от символите на френската столица.

Освен празничните тържества италианците потърсиха и по-необичайни форми за посрещане на новата валута. Гилдията на готвачите в Асколи Пичено приготви гигантска торта с формата на банкнота от 100 евро. За нея били необходими 20 хиляди яйца, 600 кг захар и почти тон масло и какао.

Британският печат приветства появата на общата европейска валута, но подчертава несигурността, която съпътства въвеждането й.

Сред петнадесетте членки на Еврпопейския съюз само Великобритания, Швеция и Дания не приеха новата валута. Според министъра по европейските въпроси, Питър Хейн, пускането на еврото в обращение е историческо събитие, което не може да не засегне Кралството.