Голям обрат на картата на местното управление в Гърция. Българка се очаква да стане общински съветник в Атина. Управляващите социалисти спечелиха в осем от 13-те области. Политическата си принадлежност смениха кметствата в Атина, Солун и Пирея, предаде кореспондентът ни Мария Спасова. Новият кмет на Атина е Георгиос Каминис, бивш омбудсман на Гърция, който е първият социалист-градоначалник на столицата от 24 години насам.

Днес след обед ще стане ясно дали българката Нели Карагьозова е избрана за общински съветник в атинската община. Тя живее в Гърция от 16 години, а в продължение на 10 години бе главен редактор на неизлизащия вече вестник "Атински вести". Опозиционната Нова демокрация загуби и битката за втория по големина гръцки град Солун, където се наложи подкрепяният от различни партии Янис Бутарис.

Разликата с кандидата на Нова демокрация Костас Гюлекас е минимална и не е изключено да се наложи повторно преброяване на гласовете. Десницата обаче успя да се наложи в третата най-голяма община Пирея, където обедини силите си и с лекота победи смятания за фаворит кандидат на социалистите. Местните избори в Гърция преминаха при рекордно ниска избирателна активност. За цялата страна процентът на неучаствалите във вота е 54 на сто, а за големите градски центрове като Атина и Пирея той достигна 60 на сто.