Данните на социолозите показват, че бялото саламурено сирене все още е сред най-предпочитаните продукти от българина – 91% от потребителите купуват сирене за домакинството си, а 42% го консумират всеки ден. Всеки втори обаче е категоричен, че преобладават марки, които
Български държавен стандарт за кутията и тенекията има, но за самото сирене - не. Така всеки производител може да кръсти продукта си бяло саламурено сирене, а после сам контролира качеството му.
"Вие да сте виждали в магазините някъде Второ качество. Аз не съм. На практика всички са Първо качество, всички са Екстра качество. Когато се въведе Български държавен стандарт и контролът от Агенцията по храните вече си влезе във функциите, ще се види кое сирене е най-доброто, кое трябва да бъде окачествено като Екстра качество и, разбира се, сирена с по-ниска качество", обяснява проф. Божидар Попов.
Според специалистите, по-високата цена не може да е гаранция за качество, но сирене под 7-8 лева не може да е сирене. Килограм от традиционния български млечен продукт се получава от поне седем литра свежо мляко.
"Това е сиренето, което има умерено твърда консистенция, което срезът му трябва да бъде плътен, без шупли, когато се разчупи да има порцеланов лом. Кравето сирене трябва да си бъде леко кремаво. Когато е съвършено бяло, както е биволското или овчето, трябва да се търсят причините за това", смята проф. Мария Балтаджиева.
А причините могат да са изкуствено обезцветяване с химически вещества или по-висока киселинност, която е добита при зреене в нехарактерни за българската технология условия.