Комисията за борба с корупция, конфликт на интереси и парламентарна етика ще проверява председателя на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност - Стоян Кушлев, по сигнал за назначение на роднини. Това съобщи ротационният председател на парламентарната комисия Валентин Николов.

Според сигнала Кушлев е назначил свои роднини на различни постове. Сигналът е бил получен от членовете на комисията анонимно. В сигнала е посочено още, че Кушлев участва в ръководните органи на сдружението с нестопанска цел "Царски ловен клуб".

Комисията за борба с корупция е разгледала и сигнала на РЗС срещу председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов за придобити множество имоти по времето, докато е бил  държавен служител. Решено е документите да бъдат изпратени за проверка в НАП. Сигналът ще бъде препратен до Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси на СОС, тъй като е в нейните правомощия, посочи Николов.

Членовете на парламентарната комисия са разгледали и друг сигнал за изграждането на лаборатория по криминалистика на Юридическия факултет в Софийския университет и за отчитането на заетостта на преподавателите там.

На заседанието днес бяха изслушани депутатът от ДПС Лютви Местан и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Според сигнал на Местан, Игнатов, като ректор на НБУ, е записал през 2006 г. в нарушение на закон като курсист Веселин Стойков в магистърска програма. Към този момент Стойков не е имал диплома за бакалавърска степен, е записано в сигнала.

Такава диплома Стойков получава три дни, след като е положил практичен изпит по магистърската си степен, посочи пред членовете на комисията Местан. В отговор министър Игнатов посочи, че по случая е правена проверка от Националната агенция за оценка и акредитация през 2007 г. и тя не е установила нарушения.  

Комисията ще изиска документите от тази проверка преди да реши как да се произнесе по случая, посочи Николов. Комисията е отхвърлила предложение на Бойко Великов от Коалиция за България да сезира прокуратурата за извършени според него закононарушения на Игнатов, добави Валентин Николов.