Наскоро зрители на bTV писаха за мистериозно изчезване на пчелите в някои райони на страната. Масова смърт на насекомите има пък във Врачанско. Наш екип събра всички гледни точки по темата.

Пчеларите в Горна Бешовица са в паника. Казват, че досега такова чудо не ги е сполетявало. Любен Стаменов отглежда 25 кошера. За два часа морът по пчелите обхванал всичките сто кошера в селото.

Потърпевшите веднага се оплакали на кметицата, тя от своя страна - в областната служба по земеделие.

"Някои смятат, че това е дошло от Райкова могила, където е извършено пръскане. Като се вземат проби и се извърши анализ, ще се установи, но факт е, че пчелите мрат”, обясни Росица Димитрова, кмет на село Горна Бешовица.

Екипът ни потърси арендатора, който стопанисва нивите в местността Райкова могила. Там машини са обработвали посевите с препарати преди да настъпи морът по пчелите. От офиса на фирма "БМП ГРУП" в град Роман обаче са категорични, че препаратите на влияят въобще на пчелите. "Не пръскаме за насекоми, пръскаме за плевели, а това не влияе на пчелите”, обясниха от фирмата.

Така или иначе, от фирмата са извършили нарушение, защото според Наредба 15 за опазване на пчелните семейства арендаторите са длъжни да уведомяват в кметството, когато обработват посевите с препарати.

"Според наредбата пет работни дни преди третирането би трябвало да ни уведомят писмено. Нас по никаъв начин не са ни информирали”, заяви кметицата на селото.

Междувременно пчеларите отнасят в кметството партиди с умрели пчели за изследване. Ще се вземат и проби от посевите в района. Потърпевшите настояват за обезщетение, защото и без това не получават никаква подкрепа от държавата. Резултатите от лабораторните анализи за мистериозния мор по пчелите ще станат ясни до дни.