Разказът "Стареца" на съвременния пловдивски писател Стефан Бонев е включен в сборник с тестови задачи. Помагалото е за подготовка на седмокласниците за външно оценяване и за приемен изпит по български език и литература. Творбата е подредена до текстове на Иван Вазов, Елин Пелин и Йордан Йовков. Наш екип се срещна с пловдивския автор.     

Стефан Бонев публикува свои разкази още като студент, а от няколко години преводи на творбите му има в различни литературни издания в чужбина. Сега негов разказ влиза в ученически сборник.

"За мен е голяма чест, защото не се случва всеки ден да те наредят до такива класици, в разказа има много различни истории, това е разказ за един човек, чието име е забравено и го наричат стареца, той разказва на малките деца различни истории. Аз съм едно от хлапетата, което не е станало стареца, но умее да разказва”, каза Стефан Бонев.

Николина Георгиева от Пловдивската хуманитарна гимназия избира текстовете на Бонев, за да подготвя учениците си за изпитите.

"Защото са много четивни, кратки, имат футуристичен характер, и нещо реално и нереално, което е изненадващо и звучи като анекдот и децата ги схващат”, обясни учителката Николина Георгиева.

"Той е интересен разказ, дори по-хубав от класическите, не е труден за преразказ, кратък е и има поука”, сподели седмокласничката Пламена Джангазова.

"Децата много точно схващат и добре разбират и когато текстът е изграден по определени правила, те ще се справят”, коментира Младен Влашки, редактор и преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски”.

"Стареца" е преведен и на холандски език. Разказът е част от книгата "Изпит по летене", за която Бонев е номиниран за награда "Пловдив".