Отхвърлянето на законопроекта за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, е ясен знак за разпада на партия ГЕРБ, заяви в ефира на предаването „Тази сутрин” депутатът от БСП Мая Манолова.

При гласуването в петък проектът, внесен от правосъдния министър Маргарита Попова, бе подкрепен от едва 71 народни представители. Общо 95-ма гласуваха против. Около 30 от депутатите от управляващата партия изобщо не присъстваха в залата.

Основните критики към текста бяха, че с него се въвежда така наречената "гражданска конфискация", която позволява имущество да бъде иззето преди собственикът да има влязла в сила осъдителна присъда.

Другият атакуван текст е, че за да ти бъде отнето имуществото, разликата между доходите и стойността му трябва да е над 96 000 лева или 400 минимални заплати.

„Стана ясно, че ГЕРБ са сами, никой не застана до тях, а техните депутати, които не бяха в пленарна зала, вероятно разбират, че тази политическа сила се разпада”, коментира още Манолова.

Тя определи проектозакона като „мракобеснически” и заяви, че той „много приляга на ГЕРБ”.

Социалистите се опасяват, че обикновени, трудещи се хора могат да станат жертви на новите разпоредби, които предвиждат имуществото да се отнема, ако е закупено със средства с недоказан произход. Опозицията напомни, че често служителите реално получават повече пари, отколкото е записано в техните трудови договори. Така и официално декларираните от тях средства не отговарят на действителните им доходи.

Представителят на управляващата партия Анастас Анастасов пък коментира, че рано или късно законът ще бъде приет. Венецианската комисия също препоръчала на българския парламент да го одобри.

Анастасов добави, че няма опасност законът да засегне невинни граждани, най-малкото защото не може да бъде извършена конфискация на единственото жилище на даден човек.

Депутатите от „Атака” също гласуваха против законопроекта, внесен от министър Попова. Членът на националистическата формация Явор Нотев заяви категорично, че партията никога не е променяла позицията си по този въпрос и винаги е била на мнение, че подобен закон не трябва да влиза в сила.

Пълните изявления на Мая Манолова, Анастас Анастасов и Явор Нотев чуйте в прикачения видеоматериал.