Бащата на електронната музика посвети първия си концерт в България на Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която той определи като "впечатляваща дама от България" както и на самата организация, която се грижи за опазване на културното наследство по цял свят.

Гениалният французин сподели, че любовта му към българската публика датира още от преди десетилетия, когато пуска противоречивия за времето си албум "Оxygen". Тогава единствените писма в подкрепа на творчеството му дошли освен от родна Франция, единствено от България, която по това време още се намирала зад "Желязната завеса".

Всъщност Жар е първият музикант, който свири в новооткритата столична залата като не пропусна да зарадва 10-хилядната публика в нея с класиките си "Magnetic Fields", "Equinox", "Oxigen"  и "Rendez-Vous".

По време на концерта си в зала "Арена Армеец" Жан Мишел Жар взе импулсивното, но възхитително решение, да отделя по един цент от всеки продаден билет за негов гиг до края на живота си и призова същото да направят и други музиканти, както и вестници, списания и т.н.

В края на концерта, след като изпълни няколко от композициите си на бис, музикантът не спираше да повтаря, че ще се върне отново на българска земя за нов паметен гиг.