В петък влиза в сила новият държавен стандарт за българското кисело мляко. От министерството на земеделието заявиха, че няма опасност млякото да стане по-сладко, напротив, ще е по-кисело.
През последните дни се заговори, че истинският вкус на киселото мляко щял да изчезне, заради новия стандарт, по който ще се произвежда. За да няма колебания по темата се обърнахме към един от експертите, участвали в изготвянето на новия стандарт за киселото мляко.
В сравнение със стария стандарт от 1982 г., в новия са направени промени заради членството ни в Европейския съюз.
„Ние записахме, че трябва да е от щамове и симбиотична закваска, произведена в България. Което в стария стандарт точно това не е записано, защото навремето, 1982-а, нямаше внос на чужди закваски”, каза д-р Мая Макавеева от Министерството на земеделието и храните.
Чуждите закваски пак съдържат лактобацили, но не булгарикус. Това не е нарушение, но просто, за да продаваш даден продукт като българско кисело мляко, то трябва да е заквасено с българска закваска.
„Ние искаме в края на срока на годност, да бъдат живи точно нашите щамове на българските млечно-кисели бактерии, които трябва да бъдат живи до 20-ия ден и изследването е предвидено да е на този ден по исо стандарта”, каза още тя.
Вкусът на киселото мляко зависи от две бактерии: лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус. В стария стандарт за тях се изискваше да са в определено съотношение. В новия изискването е за количество бактерии в единица обем. Оттук са опасенията, че с тази промяна, едва ли вкусът на млякото щял да се промени.
„Нашето мляко киселее. Това се различава от другите кисели млека, които се използват други щамове, пак лактобацилус и термофилус, но те малко имат по-сладникав, или така да го кажа, вкус, защото киселинноста е същата. Каквато е в стария стандарт, такава е и в новия стандарт, съотношението за киселинност е едно и също за този продукт”, допълни тя.
Така, че следващия път, когато си купувате кисело мляко, четете от каква закваска е направено и по какъв стандарт. А вкусът - той винаги е субективен.