Ако наистина е решено, че животновъдството у нас ще се закрива, тогава да бъде създаден закон за фалит, за да може да се измисли компенсация. Това обявиха на пресконференция представители на браншовите организации в сектора.

По думите им за 2009 г. 20 процента от животновъдите у нас са фалирали. Те ще организират на 1 април протест на автомагистралата "Тракия", при разклона за село Труд, Пловдивско, на който се очаква да се съберат около 3000-4000 души.

Животновъдите заявиха, че не са против управлението на ГЕРБ, а искат "то да започне да работи". Те настояха да се преразгледа глава "Земеделие" в договора ни за присъединяване към ЕС. Сред исканията на животновъдите е да бъдат извършени плащанията по САПАРД до 31 март, да отпадне данъкът в аграрния сектор, както и настояват за незабавна среща с премиера Бойко Борисов.

Има около 400 хил. т излишък в житната кампания за 2009 г. и се извършва "износ на далавера", заяви Атанас Къцов от Националната асоциация на млекопроизводителите. От Националния браншови пчеларски съюз също поискаха да бъдат подпомагани и субсидирани от държавата.