Цифрите в червено означават, че току-що изследвания продукт има генномодифицирани организми.
"При създаване на ГМО, всъщност се изменя генетичният материал, определянето на ГМО всъщност е да установим дали генетичният материал е изменен", заяви Любима Донкова.
За целта се взима проба от някоя храна, стрива се хубаво в мелачката, извлича се ДНК и пробата се изследва от апарата.
"Модифицираният продукт е абсолютно аналогичен на неговия конвенционален, ако това не е маркирано на етикета на продукта, дали той съдържа генетично модифицирана съставка или не, няма как крайният потребител, широката общественост да разбере дали този продукт е модифициран или не", добави Любима Донкова.
Ето защо е толкова важно българските производители на храни да бъдат задължени със закон да пишат на етикета дали стоката им съдържа ГМО и ако да - колко. У нас официално не се отглеждат генномодифицирани растения, но в нашата храна има такива организми заради вносните суровини, с които се прави.
"Основно това са суровини, соеви гранулати, соеви изолати, които се влагат в колбасарското производство, соев лецитин, който се използва в производството на вафли, сладкарски изделия и естествено те, вече влагайки се в едно производство, присъстват в крайните продукти, това са вафли, сладкарски изделия, колбаси, които вече са българско производство", каза още Любима Донкова.
Националната лаборатория е открила генномодифицирани организми в соев гранулат внос от Бразилия, Аржентина и САЩ и соев лецитин, внос от Гърция и Испания. Нормата за безвредно съдържание на ГМО в храните е 0.9 процента. А червените цифри показват, че в изследвания продукт има в пъти над нормата.
Темата за генномодифицираните храни ще бъде обсъдена утре на среща между председателя на Народното събрание Цецка Цачева, председателя на БАН Никола Съботинов и водещи експерти.