Проверките се извършват от инспекциите по опазване на общественото здраве чрез етикетите и чрез проверки на съдържанието. Проверка по софийските пазари обаче показа, че на сергиите се продават всякакви билки и подправки, които нямат никакви етикети, нито описание на добавките; не е упомената датата на производство, нито срокът на годност.
През миналата година здравните власти са изследвали 45 проби подправки по микробиологични показатели, микотоксини и замърсители. Всъщност в България подправките са вносни и пристигат както и преди 500 години с кораби. Едно от контролираните места, където можете да си купите подправки и билки са билковите аптеки.
"Билките се събират от лицензирани билкопроизводители, сушат се, обработват се против молци и други вредители. Това става чрез опушване с определен газ. Билките се пакетират и вече минават в продажба. Същото важи и за подправките, като абсолютно никакви други неща не се прибавят към тях”, обясни магистър-фармацевтът Йонка Димитрова.
Най-голямата опасност за подправките и билките са ферментационните процеси и атаката на насекоми. Затова растенията трябва да са добре изсушени. Стабилизатори не са им необходими, защото самите те са стабилизатори. Това е и първоначалната им функция - да пазят месото от микроорганизми.
