Нова анкета за името на националния домейн на кирилица е публикувана на уебсайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). От ведомството искат да се запознаят с нагласата на българските интернет потребители за име на домейна на България на кирилица.

Гласувай в анкета за име на домейна на България на кирилица

Гласувай в анкета за модела на управление на домейна ".bg"

Министерството търси общественото мнение за отхвърленото име "бг”, за наличие на домейн на България на кирилица или за четири от най-предпочетените имена в първата анкета от декември 2009 година. Това са "бгр”, "българия”, "бъл” и "бя”.

Изборът на ново име се налага от отказа на Международната организация за интернет имената и адресите ICANN  да регистрира символите "бг” за национален домейн на кирилица. Причина за оценката на независимите експерти е визуалната прилика на предложението със съществуващи двубуквени домейни.

Въпреки широката обществена подкрепа в България за "бг” като най-харесваното съчетание от букви на кирилица, при оценката е взето предвид, че интернет имената са световен ресурс и играят важна роля за стабилността на глобалната мрежа.

Независимо от отказа МТИТС има готовност да използва всички възможности за повторно заявяване на домейна "бг”, ако допитването потвърди, че това е единственият приемлив избор за българското общество.

Целта на втората анкета е да направи проучване за отношението на българския интернет потребител към модела на управление на домейна от първо ниво за България „.bg”.

Гласувай в анкета за модела на управление на домейна ".bg"

Процедурата за регистриране на домейни на азбуки, различни от латиница пред ICANN, стартира официално на 16 ноември 2009 г. Държавната подкрепа е условие за участие в този процес.