Има ли още една банда за отвличания и след „Наглите”, чието дело вчера не успя да тръгне. „24 часа” съобщи за още отвличания - в края на 2009 година началото на 2010-та, извършено от друга група, както и случай, завършил със смъртта на похитения.

„Никога не е имало съмнения, че има още една група, но досега не е имало отвличане след задържането на „Наглите”, посочи в студиото на „Тази сутрин” Слави Ангелов, разследващ журналист, „24 часа”.  По думите му и двата случая са притеснителни. Първият заради това, че става отвличане след задържането на „Наглите”, и което въобще не е разследвано от МВР, защото човекът сам си решава проблема.

Първият случай е с внука на строителен предприемач

който не е сигнализирал за случая в МВР. По познатата схема е поискана огромна сума за откуп. Този човек не иска да сътрудничи на полицията, не иска да си спомня за случая, каза в студиото на bTV Слави Ангелов. Бизнесменът не е имал пари за поискания подкуп и започнал да събира заеми, например от Киро Японеца. Взима заеми и от лихвари, и заради напрежението получава инфаркт. Парите обаче са платени - около няколкостотин хиляди лева, и след около 3-4 седмици момчето е върнато.  

Второто отвличане е на културист от Самоков

В самия ден на похищението той се готвил за състезание и бил отвлечен след тренировка, когато бил много уморен и изтощен. Според Слави Ангелов, похитеният бил изключително колоритна личност, лежал е и в затвора за валутни престъпления (вече отпаднал член от НК след 1989 година). Той се е занимавал и с лихварство и бил некоректен, което според разследващия журналист, може да е причината за отвличането. Натрупал е имоти и е бил разследван за неплатени данъци и доходи от лихварство. Изчезнал е на 9 септември 2009 година.

„Има неща, които ме смущават, свързани с разследването. Тази банда очевидно имитира "Наглите", но допуска грешки - например телефонът му продължава да работи в продължение на две денонощия", каза Ангелов. Нито прокуратурата, нито МВР обаче засичат къде е апаратът. След като изчезнал приятелката му, която работи в общината, получила обаждане, в което й нареждат да се свърже със сестра му.

След това има прекъсване на комуникацията в продължение на седмица, следват обичайните заплахи към сестрата, че ще й пратят негов пръст, както и заплахи срещу самата нея. След като поискала доказателство, че той е жив, й пращат ключа от къщата в селото му край Самоков. Което за нея не е доказателство, че е жив. И повече от година по-късно още няма информация за него.

Твърде вероятно е да е бил убит още в началото

"МВР достига до конкретна група, но не успява да събере достатъчно доказателства срещу тях… Оставам с впечатлението, че МВР след като задържа "Наглите", едва ли не мисли, че тези случаи са приключили. Имаме отвличане срещу откуп и убийство и към днешна дата МВР не си е свършило работата”, каза журналистът.

Дъщерята на отвлечения  Вене Сотиров – Ирина Сотирова, каза по телефона, че по всяка вероятност баща й е мъртъв, но очаква разкритията на МВР.

„Считам, че баща ми най-вероятно е получил инфаркт още при самото отвличане, тъй като е болен човек", каза Сотирова. Имала разговор с похитителите, в който й казали, че може да им каже каквото иска. Поискали милиони левове подкуп. И до момента няма повече информация за баща си.  Сотирова каза, че подкрепя идеята за законови промени, с които сметките на близките на похитените да бъдат блокирани.

Слави Ангелов разказа и за още неразкрити случаи на отвличания – в Северна България, където е поискан подкуп от 300 хиляди лева и човекът е върнат. В София също имало отвлечен -  близък на голяма фигура на подземния свят. Според журналиста, със сигурност има и други случаи, които не са известни на МВР.