Колко е прясна прясната риба, която ни предлагат заведенията по българското Черноморие и от къде идва - от фризера или от рибарската мрежа. Проверка на екип на bTV съвместно с компетентните институции.

Менюто на един от ресторантите до рибарското пристанище в Созопол е богато. Основният асортимент е прясната риба. В предложенията за днес обаче влизат видове, които не се ловят в Черно море.

Проверката на Агенцията по безопасност на храните и комисията за защита на потребителите бързо установява, че всъщност ресторантът дори не разполага с техника, с която да съхранява прясна риба.

Въпреки, че на информационната табела пред заведението е указано, че тук се предлага само прясна риба, то  проверката показа, че цялата риба, която има заведението е напълно замразена.

Управителят на заведението отказа да застане пред камерата, но обясни, че рибата, която предлага е прясна, защото е замразена, докато е била прясна и че според него прясна е рибата, която е замразена преди по-малко от година.

Отделно Агенцията по безопасност на храните констатира и други нарушения. Единственият охладен продукт в кухнята бяха около четири килограма ядки от миди, които, оказва се са с неясен произход и ще бъдат унищожени.

Това са нарушения, за които по Закона за храните актовете са от 1000 до 3000 лв.

Нарочните проверки по курортните градове по Черноморието ще продължат до края на сезона.