Премиерът Бойко Борисов представи пред депутатите мотивите да поиска вот на доверие от парламента.

„За да продължи да реализира своята политика, правителството се нуждае от подкрепата на народните представители, които да потвърдят с вота си политиката, за реализирането на която гласуваха преди година и седем месеца българските избиратели”, заяви Борисов.

Той отбеляза, че мерките, които се прилагат, за да бъдат разрушени кръгове, които години наред са източвали държавата, днес пораждат съпротива и реакция срещу правителството и министър-председателя.

„Създаде се ситуация, в която неясни политически субекти чрез анонимни източници, чрез медии с неясни собственици разпространяват незаконни материали, стенограми и записи от разговори, с които целят да компрометират правителството, неговите усилия и политика и да трупат напрежение в обществото”, категоричен бе премиерът. Целта според правителството е да се дискредитира политиката на управление на ГЕРБ и доверието към него.

Вотът на доверие, който поиска Министерският съвет, се отнася за "цялостната политика на борба с корупцията, престъпността, за модернизиране на българската икономика и финанси, за провеждане на реформите в сферите на външната политика, отбраната, сигурността, здравеопазването, образованието, социалната политика, правосъдието, транспорта, земеделието, опазването на околната среда, културата, усвояването на средствата от европейските фондове и спорта".

Междувременно парламентът реши да гласува вота на доверие чрез ставане от място при поименно извикване по азбучен ред и отговаряне със "за", "против" и "въздържал се".