Решението на избирателната комисия на Хаити звездата на хип-хопа Уайклиф Жан да не бъде регистриран като кандидат на президентските избори е окончателно и не може да бъде обжалвано. Това съобщи юрист на комисията, цитиран от Ройтерс.

Роденият в Хаити, но живеещ от малък в Съединените щати певец и композитор обяви в неделя, че ще обжалва решението да не бъде допуснат до участие в предстоящите на 28 ноември президентски избори в най-бедната държава на американския континент, която при това бе опустошена през януари тази година от земетресение, причинило смъртта на до 300 хиляди души. Юрист
на избирателната комисия на Хаити обаче обясни, че решенията на нейния трибунал за решаване на спорове са окончателни.

Комисията постанови миналата седмица, че Уайклиф Жан не отговаря на няколко от изискванията, главното от които е да е живял в страната поне пет години преди изборите. Той бе един от 34-мата кандидати, обсъждани от избирателния орган, който одобри 19 от тях и отхвърли 15.

Популярността на Уайклиф Жан сред младите хаитяни породи известни опасения, че недопускането му до участие в изборите може да доведе до вълнения. Като бъдат изключени няколко малки протеста в подкрепа на певеца, столицата Порт-о-Пренс остана до голяма степен тиха и спокойна.

Уайклиф Жан, който е на 40 години и е международна знаменитост, е много популярен в своята родина. Той е роден в покрайнините на Порт-о-Пренс, но напуска Хаити на 9-годишна възраст и заживява в Бруклин. Става известен като член на групата "Фюджийс", след което се отдава на солова кариера.

Уайклиф Жан твърдеше, че неговият статут на световна знаменитост ще направи от него глобален президент, който ще може да привлече помощи и инвестиции в Хаити, чиято и без това слабо развита икономика бе съсипана от разрушителното земетресение. Появиха се обаче и въпроси дали една знаменитост без политически опит е най-подходящият човек за президент на една хронично бедна и корумпирана страна, току-що преживяла катастрофално природно бедствие.