Утре, 10 февруари, се очаква да завали дъжд. Като се има предвид натрупалия вече сняг в много райони на страната е възможно да възникнат критични ситуации.

От екоминистерството днес предупредиха общините и областните управители да предприемат необходимите действия, за да предотвратят наводнения по поречията на реките главно в Дунавската равнина, по Черноморието и в Южна България.

Очакваните валежи са между 10 и 30 л/кв.м., на места и повече - 40-50 литра.

До момента с 50 до 90 сантиметра са се повишили нивата на реките Тунджа край Елхово, Айтоска край Камено и Ропотамо при село Веселие.

Нивата на реките в Североизточна България и край морето ще се повишат още.

Високи води се очакват и в средните течения на Арда, Тунджа и Марица, както и по река Върбица.  

В Бургаско са особено притеснени от очакваните проливни дъждове, защото само преди ден десетки селища се наводниха и част от пътищата станаха непроходими.

Вижте как хората в най-засегнатите места се подготвят за поредните порои.

В късния следобед в Българово кипи трескава работа. Хората в града още не са се съвзели от предишното, невиждано досега тук наводнение - дворовете и къщите им са пълни с вода. Но вземат мерки този път поразиите да не са толкова големи.

"Още от предния дъжд видяхме накъде всъщност са най-критичните места и сега започнахме да правим изкопи, чрез които да предотвратим наводнения - насочваме водата по трасета, където е безопасно, така че да не се наводняват нито дворовете, нито къщите на хората", заяви Йордан Йорданов - кмет на гр. Българово.

За да прокопаят канали край всички критични участъци, в Българово ще работят до тъмно.

По тъмно мерки вземат и в бургаския кв. "Лозово", който през последните месеци няколко пъти бе заливан от придошлите води - като се запасяват с чували с пясък.

"След излъчването на прогнозата за времето по bTV, че се очакват обилни валежи и снеготопене, решихме да вземем предпазни мерки, като доставим 60-70 чувала с пясък, за да можем да преградим пътя на водата и да избегнем наводнението на едни и същи къщи. Изградили сме стратегия с мъжете от махалата - нареждаме чувалите, препречваме пътя на водата и я отбиваме", заяви Недка Стайкова - кметски наместник, Лозово.

От "Гражданска защита" са дали преписания на кметовете да почистят речните корита и отводнителните системи. Спецгрупи ще наблюдават денонощно критичните участъци на реките в близост до населени места.

"Следва да бъдат извеждани хората или животни, ако има, в тези райони, където може да има разливане на речните корита, с цел да не се допускат човешки жертви", каза Йордан Лозев - дир. на "Гражданска защита" - Бургас.

Според "Гражданска защита" няма опасност от преливане на язовири.