Най-малко 14 души загинаха при проливните дъждове, причинени от климатичния феномен Ел Ниньо в Боливия, съобщи ДПА, позовавайки се на боливийския министър на отбраната Рубен Сааведра.
    
Заради прииждането на няколко реки вследствие на бурите в департаментите Кочабамба, Санта Крус и Бени е обявено извънредно положение. 14 души са загинали в различни департаменти, засегнати са 28 000 семейства, уточни министърът. За пострадалите са подготвени 13 тона помощи, съдържащи храна, палатки, дрехи и дюшеци, добави Сааведра.
    
Боливийската Служба по хидрология и метеорология предупреди, че дъждовете ще продължат най-малко и през март и жителите от селските райони трябва да вземат предпазни мерки.
    
Явлението Ел Ниньо представлява периодично затопляне на водите на Тихия океан край екватора с неблагоприятни последствия за времето и земеделието в Северна и Южна Америка.
    
Достъпът на туристи до една от най-популярните забележителности в Перу - крепостта на инките Мачу Пикчу, беше напълно прекратен вчера заради лошото време, предаде Франс прес. Паметникът е недостъпен дори за предвидените като временна мярка от властите хеликоптери.
    
Преди две седмици крепостта от 15-и век, разположена на 2500 метра надморска височина, стана недостъпна за влакове (превозното средство, използвано от 90% от туристите) заради свлачища и срутване на скални маси на много места по трасето. Над 3500 туристи, блокирани близо до Мачу Пикчу, бяха евакуирани тогава по въздуха.
    
Повече от 35 000 перуанци са застрашени от лошото време в района, където тази седмица дъждовете продължават. Мачу Пикчу с неговите средно 2200 посетители на ден превръща региона Куско в основен източник на приходи от туризъм за Перу, отбелязва АФП.