Изригванията на вулкани са забавили поне с 25% затоплянето на климата на Земята от 1998-а насам. Това показва изследване, публикувано в сп. "Сайънс”. Най-голям принос за разхлаждането на атмосферата имат тропическите вулкани.

Обяснението е просто: частиците, които излизат в атмосферата – прах и морска сол, блокират лъчите на слънцето. Учените събрали много доказателства в подкрепа на тезата си и след изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутл.

Според изследването от 10 години насам плътността на аерозолите във въздуха се повишава с по 7% годишно, обяснява Жан-Пол Верние, учен в НАСА и автор на проучването. Най-голям е ефектът от активността на тропическите вулкани, като прахът, изхвърлен от тях, може да циркулира в стратосферата на двете полукълба и да оказва влияние в продължение на месеци, твърдят учените.

Стратосферата се намира на височина 12-50 км от повърхността на Земята и служи за чадър на планетата. Нейната ефективност намалява заради парниковия ефект. Явно обаче на помощ идват вулканите.