Предварителните кастинги за шоуто "България търси талант" вече приключиха. Повече от 2000 човека са се явили на кастингите в страната, а близо 400 са показали талантите си на сцената пред тричленното жури. "Ние се побъркахме от гледане на най-различни странни таланти", каза Маги Халваджиян, който освен продуцент на шоуто е и член на журито.

Тези от "талантите", които са получили одобрение от журито ще продължат в следващия тур, в който сходните номера ще се състезават помежду си. След този етап вече следва полуфиналът, който ще се излъчва на живо, а след него идва и големият финал, на който сили ще мерят 10 финалисти.

"В полуфинала и финала журито може да наклони везните, но решават зрителите", обясни Любен Дилов – син, който също е в журито на "България търси талант".

Двамата "съдници" разказаха, че цялата процедура по време на кастингите ги е накарала да се чувстват като "луксозни затворници". Членовете на журито не трябва да познават никого от участниците, от сцената отиват направо в гримьорните, без телефони, не знаят подредбата на талантите, не знаят кой ще излезе на сцената пред тях и какво ще представи. "Аз самият не исках да виждам нищо. Като продуцент, мен си ме човъркаше през цялото време, аз гледам да си управлявам нещата по някакъв начин, но екипа се справи добре. Даже във Варна на кастинга бяха сложили охрана, която да не пуска мен да влизам", разказа Маги Халваджиян.

Ако вече нямате търпение да видите талантите на България, ще трябва да почакате до старта на шоуто, защото до самото начало на предаването всички таланти от формата ще бъдат пазени в тайна. "Не искаме в момента да се появи някой фаворит в интернет, който да изкриви състезанието. Това състезание не е направено с цел да се печелят пари с sms-и. Просто ще се даде възможност на зрителите да изберат в рамките на един много къс период таланта на България", каза Дилов – син.

Маги Халваджиян обясни, че идеята на журито е била да отсее така хората, че наистина да има хора с таланти, с които всички да се гордеем, "наистина да ти настръхне кожата като го гледаш". Добрата новина за зрителите на bTV е, че наистина са се явили такива хора и то с таланти в различни области.

Форматът се радва на много фенове в целия свят, един от които се оказва, че е нападателят на "Манчестър Юнайтед" и националния ни отбор по футбол Димитър Бербатов. "Онзи ден се чух с Бербатов по случай рождения му ден и се оказа, че той е бесен фен. Даже ме попита кога ще е финала, за да дойде", разказа Маги Халваджиян.

Според Любен Дилов – син част от популярността на шоуто се дължи на това, че то е много добронамерено. Независимо колко абсурден е талантът на човека на сцената, журито не го обижда и не му се подиграва, защото той е имал смелостта да застане на сцената и да покаже това, което мисли, че прави добре. Нищо не му се спестява, но всичко е с добронамерен тон, обясни Дилов – син.

Другото предимство на формата е, че не съществуват никакви ограничения – за възраст, талант и т.н. Няма ограничения дори и за професионалисти, само не трябва да сте национално известен с това, което правите.

"Забавление ще има много, това е сигурно", обяща Халваджиян. "Форматът е направен да е много забавен, но забавлявайки, търси истината, таланта."