Днешното правителствено заседание започна с луксозни подаръци за министрите. Всеки член на кабинета Борисов вече има една от най-желаните мобилни електронни играчки.

Последният модел устройства са купени с пари от държавната субсидия на ГЕРБ. Със същите подаръци ще бъдат зарадвани и депутатите от управляващата партия.

Това е таблет. Подобен е на лаптоп, но няма клавиатура. Управлява се с пръсти. Служи за работа в интернет, четене, гледане на филми, слушане на музика и игри.

Таблетът е последен писък на компютърните технологии. А от днес министрите разполагат с най-модерния модел. Той е с възможно най-голямата памет, три джи и уайфай връзка. Това означава, че могат да имат интернет покритие почти навсякъде.

От следващата седмица трябва да работим и мисля, че електронизацията на администрацията е изключително важно нещо. Ще спестим хартия и ще помогнем да не се изсичат горите, обясни здравният министър министър Стефан Константинов.

Военният и земеделският министър споделиха, че вече работят с такива устройства и са наясно, както с предимствата, така и с недостатъците им.

Удобен е, но разбира се,  има и някои недостатъци. Не мога да гледам, например, bTV, тъй като плейърът не работи с тази операционна система, сподели земеделският министър Мирослав Найденов.

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев обясни, че засега си служи единствено с консервативните методи на комуникация.

Единственото, на което залагам е на движението на пред чрез други механизми. Не пиша писма, викам хората, натискам ги, очаквам конкретни решения. Всяка седмица оперативки, срокове.Побеля ми косата, оплака се министър Плевнелиев.

От следващата седмица и депутатите от ГЕРБ ще трябва да загреят за работа с пръсти по екраните на таблетите. От партията са решили, че така ще пестят ресурс и от тук нататък заканопроекти и документи ще се разменят основно по този начин.

Управляващата партия е похарчила 207 000 лева без ДДС за 151 устройства. Това прави по около 1400 лева за таблет без ДДС.