Ресторанти в Пловдив съкращават персонал и намаляват цени, за да оцелеят в кризата. Заради отлива на клиенти и падналите обороти, на места до 75%, много от ресторантьорите пратиха персонала си в бюрата по труда. Така постъпил и ресторантьора Радослав Бозуков, който се е  разделил с близо 25% от хората си.

"Това, грубо казано, означава от 128 човека бяха, може и да са повече от 25%, останаха 86 човека, опитваме се с по-малко персонал да вършим същата работа, даже и повече", каза Радослав Бозуков.

Хората, които все пак влизат в ресторантите, ограничават поръчките си. Често двама души се хранят с порция за един.

"Много от хората започват със салата и минават направо на кафето и десерта, Това се отразява на оборота на ресторанта. Много често една комбинирана салата вече се поръчва от двама души", разказа главният готвач Минчо Фънев.

Заетите в бранша се опитват да оцелеят като намалят цените на ястията и работят с минимална печалба. Така те се опитват да запазят поне постоянните си клиенти. Защото кризата е ударила както фирмените тържества, така и сватбените церемонии.

Заради свиването на семейните финанси и отлива на клиенти, доста заведения в града на тепетата затвориха врати. За част от тях се търсят нови наематели.

За bTV Новините от Пловдив - Райна Зайкова