Японски телевизионен екип снима филм за родопското кисело мляко, съобщиха от читалището в смолянското село Арда. Японците са едни от най-големите ценители на продукта, произвеждан с Лактобацилус булгарикус.

Кадрите запечатват производството на известното в Япония българско кисело мляко, проследявайки пътя на млякото от доенето на кравите до сервирането на екологично чистия натурален продукт.

Снимачният екип е избрал околностите на с. Арда като пример за екологично чист район, в който става едно от най-вкусните млека. На фона на красивите планински пейзажи, филмът пресъздава технологията за производство на уникалното кисело мляко. Доенето на кравите, заквасването на млякото, пашата на стадата из родопските ливади са част от видео сцените.

Японският екип акцентира и върху множеството столетници в района, за които млякото е основна съставка от менюто. Филмът ще бъде представен по японска телевизия.