Припомняме ви, че след оповестяването на резултатите от изследването Българската агенция по безопасност на храните успокои, че няма реален риск за здравето на хората.
В изследваните зеленчуци бяха открити отклонения единствено при турските чушки. Нивото на открития пестицид метомил надвишаваше два пъти допустимите норми. Мениджърът на лабораторията Мартин Зарбов заяви, че по принцип такава продукция не би трябвало да влезе на пазара в България.
Откритият пестицид е силно токсичен, но въпреки това е разрешен за ползване в Европейския съюз. Може да бъде открит единствено в складовете на големите фирми вносители.
В Българските агроаптеки също могат да се продават пестициди от втора и трета група, тъй като те са най-малко токсични.
Откритите химикали влошават качеството на продукта и влияят силно на показателят за безопасност. След като са открити количества над нормата, стоката не би трябвало да бъде предлагана на пазара, без е изтекъл карантинният им срок, твърди агрономът Милена Михайлова.
От Българската агенция по безопасност на храните обаче отново увериха, че чушките са безопасни. „Един възрастен консуматор трябва да изяде за един ден около 100 килограма от този пипер, за да има риск за неговото здраве”, заяви Антон Величков.
Обилното измиване на плодовете и зеленчуците не гарантира премахването на пестицидите, категорични са агроспециалистите.