Президентът на САЩ Барак Обама потвърди днес ангажимента си да превърне създаването на работни места в свой водещ приоритет през 2010 година. Обама изтъкна, че е много важно да бъде ограничен рекордният бюджетен дефицит на страната, който заплашва икономическото възстановяване, предаде Ройтерс.
   
Обама използва седмичното си радио и интернет обръщение, за да напомни на американците за редица предложения, обявени от него преди седмица за насърчаване на заетостта и овладяване на бюджетния дефицит от 1,4 трлн. долара.
   
Белият дом заяви, че Обама все още се придържа към обещанията, дадени през 2009 г. за намаляване на бюджетния дефицит с 50 процента до края на мандата му през 2013 година.   
     
В радио обръщението си днес обаче Обама говори само за "ограничаване" на дефицита.
   
Очаква се в понеделник Обама да обяви предложения от него бюджет за финансовата 2011 г., която започва на 1 октомври. Проектобюджетът ще включва тригодишно замразяване на разходите по някои вътрешни програми.
   
Според изследване на института "Пю", публикувано тази седмица, 60 процента от анкетираните определят намаляването на бюджетния дефицит като основен приоритет за 2010 година, което е понижение в сравнение с 53 на сто преди година.
   
В обръщението си Обама изрази разбиране към тези опасения.  Президентът цитира нови данни, публикувани снощи, показващи икономически растеж от 5,7 процента през четвъртото тримесечие, и ги определи като признак на напредък и доказателство, че неговата политика за стимулиране на икономиката работи.