Съдът в Благоевград днес започва едно интересно дело - къде да живее лъвицата Симона. За нея ви разказахме в bTV Репортерите, когато дивото животно беше конфискувано от хотел в Мелник.

През март хотелиерът от Мелник се лиши от отглежданите в хотела му лъвица, маймунка и таралеж. Тогава еколози прецениха, че животните не се гледат  в подходящи условия и ги пратиха в зоопарк, с надеждата по-късно лъвът да отлети за Южна Африка.

„Добро отглеждане - това значи да му се предостави среда, максимално близка до нормалната. В домашни условия единствено храненето в заграждение 3 на 3 метра та дори и 5 на 5, доброто хранене не значи добро отглеждане на животното”, каза Васил Мадолев, гледач на животни.

Собственикът на лъвицата Афродита, която екозащитници кръстиха Симона, обжалва решението на районния съд в Сандански, позовавайки се на отсрочка, дадена му от законодателя, според която в следващите 5 години диви животни могат да бъдат отглеждани в увеселителни заведения.

„Той се опитва да докаже, че неговият ресторант и хотел е увеселително заведение и има право на тази отсрочка в закона до 2015 година”, посочи Димитър Иванов, фондация „Четири лапи”.

Съдът изслуша аргументите, и до месец ще трябва да прецени кое решение ще е в най-добрия интерес на лъвицата. Тя самата ще чака справедливост в софийския зоопарк. Ако конфискацията бъде потвърдена, Симона ще замине за Парка за диви котки в Южна Африка.