Пунктовете ни с Гърция са отворени за движение. Блокадата на ГКПП "Капитан Петко войвода-Орменион" беше вдигната в 19 часа. На ГКПП "Кулата" няма автомобили, след като гръцки земеделци освободиха за движение ГКПП "Промахон". При отварянето му на границата чакаха близо 50 тира.

Засега българските гранични власти нямат информация за конкретните намерения на протестиращите гръцки фермери и докога ще се запази този режим на пропускане.Стачкуващите гръцки земеделци вдигнаха блокадата и на ГКПП "Ексохи", съседен на българския ГКПП "Илинден" и по предварителна информация пунктът ще бъде отворен за всички превозни средства утре до обяд, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция". 

Повече от 800 тира преминаха тази нощ през пункта "Кулата-Промахон", когато гръцките фермери бяха в настроение да вдигнат блокадата.Тази сутрин обаче бариерите отново бяха спуснати. Почти по същото време пък животновъди от югозападна България излязоха на протест край Сандански.

По примера на гръцките земеделци и български животновъди решиха да протестират - само че символично. Те се събраха край главен път Е-79 и вместо трактори пуснаха на пътя кравите си.

"Целта беше да покажем на правителството, че имаме крави в тоя район и не само глоби да слагат, а тея крави трябва да ядат", каза Емил Чумеров.

Животновъдите обясниха, че протестират заради глоби, наложени им от ЕС.

"Не ни са изпълнени исканията, в смисъл не ни се изплатиха субсидиите за глава животно, спряха ни ги заради някакви санкции от 2008-2007, за които ние даже не знаем какви са", заяви Велин Мицев, животновъд.

Полицаите изгониха кравите и не допуснаха пътят да бъде затворен. А българските фермери се заканиха, че ще продължат с действията си.

Докато българските животновъди протестираха край Сандански, гръцките им колеги отново затвориха границата за тирове.

За минути отново се образува опашка от камиони.

Гръцката страна за пореден път се ангажира през уикенда проблемът с блокадата на българо-гръцката граница да бъде решен. Това съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков след срещата си с гръцкия заместник-министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Йоанис Миниатис.
Загубите за страната ни от блокадите се изчисляват на около 3 милиона евро на ден.