1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Опашки в данъчните служби заради неплатени осигуровки

БГ Бизнес
 

Близо 9 000 души са преминали през Националната агенция по приходите в Пловдив

Хората с неплатени здравни вноски започват да обсаждат регионалните поделения на НАП, за да се издържат. В Пловдив, например, опашките са огромни и се чака с часове. Хората бързат да погасят задълженията си, защото при неплатени три здравни вноски в последните три години, те биват изхвърлени от здравната система.
 
От началото на годината до сега, близо 9 000 души са преминали през Националната агенция по приходите в града, за да платят здравните си вноски. На седмица служителите обслужват по над 2 000 човека. Повечето от тях не са плащали здравни вноски през последните три години.

"Казаха ми за три години, че трябва да платя към 350 лева, защото беше безработен затова не е плащал. Не е добре с очите сега трябва да постъпи в болница, а чухме, че там е по-скъпо, ако нямаш здравни вноски".

"Не мога да изляза в чужбина, върнаха ме от границата, че не съм платил здравните си вноски. Трябва да изкарам пари в чужбина, за да си платя здравните вноски в страната".

От началото на годината безработните, които не са записани в бюрата по труда и сами плащат здравните си вноски са задължени да подадат и специална декларация номер 7. Чакането по опашки обаче може да бъде спестено.

"Може да бъде подадена и по пощата с обратна разписка. От близо 5  000 подадени такива декларации, само 300 са по пощата", обяснява Ася Попхристова - директор на Дирекция Обслужване в НАП – Пловдив.

Тези, които не подадат декларация номер 7 в срок до края на февруари, ще трябва да платят глоба от 500 лева.

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии