Един човек е загинал при катастрофа през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На територията на страната са станали четири пътнотранспортни произшествия, при които са ранени трима души. В София са станали една тежка и 73 леки катастрофи, при които е ранен един човек.
Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от пресцентровете на МВР и Агенция "Пътна инфраструктура". Поради снегонавявания затворени пътища има в областите Варна и Добрич, пътните служби ги почистват и опесъчават.
    
Пътните настилки в равнинните участъци са преобладаващо сухи. В областите Силистра, Разград, Смолян и по планинските и усойни места пътищата са заснежени и заледени, но се обработват и опесъчават.
    
Автомагистралите "Тракия" и "Хемус" са проходими при зимни условия, като продължава работа по разчистване и разширяване на платната за движение в заснежените участъци. От АПИ съветват водачите на моторни превозни средства да управляват с повишено внимание, поради преминаване от сухи в заснежени отсечки и заледявания на мостовете.
    
Опасност от падащи камъни има в прохода "Троян-Кърнаре", Искърското и Кресненското дефиле, както и по пътищата София-Самоков, Асеновград-Смолян, Югово-Лъки, Кричим-Девин, Мездра-Ботевград, Белица-Загражден. Участъците са сигнализирани с пътни знаци.
    
Забранено за товарни МПС с маса и товар над 10 тона е движението през прохода "Шипка". Товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета не могат да се движат и през проходите "Петрохан", "Превала" и пътищата Пещера-Батак-Доспат, Белово-Юндола, Велинград-Сърница, Котел-Омуртаг, Ичера-Сливен, Сливен-Стара река, Кърджали-Ардино.
    
Всички МПС трябва да бъдат с вериги, а товарните автомобили - без ремаркета и полуремаркета през Дюлинският проход и по отворените участъци в област Добрич. Изцяло затворени са проходите "Троян-Кърнаре", "Твърдица-Елена", "Златишки" и "Върбишки".