Вторичен трус с магнитуд 5,5 разтърси Хаити, на 30 километра западно от столицата Порт-о-Пренс. Няма сведения за нови разрушения. Властите продължават да се борят с последствията от опустошителното земетресение на 12 януари, което остави около 1,5 млн. души без дом. Бедствието не пощади и богатите.

Земетресението със сила над 7 по Рихтер разруши не само паянтовите колиби на бедните, но и палатите на заможните хаитяни. Сред пострадалите къщи е тази на Фриц Мевс, един от най-богатите хора в страната, който контролира 70% от вноса на петрол.

Бизнесменът споделя, че бедствието е оказало отрезвяващ ефект върху него. Осъзнал, че пред природата всички са равни, Мевс е приютил в дома си много от своите съседи, останали без покрив.

"Бедствието не прави разлика между богати и бедни. Земетресението беше толкова силно, че бездомните и безимотни хора го нарекоха "най-демократичното събитие в историята на Хаити", обяснява мъжът.  

Реджиналд Булос, трето поколение хаитянец и собственик на верига от супермаркети, казва, че трусът е сринал до основи по-голямата част от имотите му. Макар да признава, че бедните са били по-тежко засегнати от бедствието, Булос твърди, че душевната мъка е еднакво силна.

"Ако говорим за психологическа болка, не може да се прави сравнение. Всички страдат", смята собственикът на търговска верига.

Двамата богати мъже обещават, че ще вложат средства във възстановяването на своята страна.