Три мощни взрива разтърсиха днес различни райони на Багдад. Атентатите бяха извършени с коли бомби, взривени близо до едни от най-известните хотели в иракската столица. По последни данни на полицията загинали са 36 души, предаде Ройтерс. Най-малко 80 души са ранени при взривовете, станали в рамките на няколко минути в очевидно координирани нападения. Според телевизия "Ал Арабия" сред жертвите има жени и деца, както и полицаи.
     
Първият атентат е бил извършен близо до входа на хотел "Ищар Шератон", на източния бряг на река Тигър. Взривната вълна отворила врати и разтресла прозорците на сгради в района, гъсти облаци прах се издигнали в небето. Бетонните прегради на крайбрежния булевард, предназначени да предпазят хотела от взривове, нападали като плочки на домино.

Недалеч от мястото има парк, където често се разхождат цели семейства и си правят пикник, посочва Ройтерс. Сградата на хотела вече от години не се използва по предназначение; в нея има главно офиси на фирми и медийни организации.
    
Друг атентат с кола бомба бил извършен минути по-късно пред хотел "Хамра", където от 2003 г. се събират много западни журналисти. Има разрушени сгради в района на хотела, където може да има затрупани хора, посочва Ройтерс. И при двата мощни взрива са се образували огромни кратери.
    
Трета кола бомба е била взривена близо до хотел "Вавилон", използван главно от пътуващи иракчани, а понякога и за правителствени форуми.
    
Последният по-голям атентат в Багдад бе извършен на 8 декември миналата година. При поредица от взривове на коли бомби тогава загинаха над 100 души. Днешните експлозии сложиха край на продължило месец и половина относително затишие в иракската столица, в навечерието на планираните за март избори в Ирак, отбелязва Ройтерс.