В Берлин премиерът Бойко Борисов получи частична подкрепа от германския канцлер Ангела Меркел за присъединяването на България към механизма ERM 2 или т. нар. чакалня за влизане в Еврозоната. Репортерът ни Константин Караджов предава, че Борисов и делегацията му не са избегнали арктическия студ, който стегна България.

Макар че единственият документ, подписан днес в Берлин е спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, надеждите са за много повече - енергийни инвестиции на немски компании в България.

Срещите с такива компании са насрочени в следващите седмици. Германците обвързват инвестициите си с работата на нашето правосъдие. Затова Борисов представи в Берлин портфолио с последни операции срещу мафията. Това стана на работен обяд с федералния канцлер Ангела Меркел.

Посрещането на българския премиер мина без военни почести. Гвардейската церемония беше отменена заради минус 10 градусовия студ, който в Берлин се усещаше като минус 20.

Топли обаче бяха благодарностите на Борисов към домакинята. На първо място за помощта, която партия ГЕРБ получава от създаването си по линия на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и нейната фондация.

"Новото българско правителство ще работи по начин, по който няма да се срамувате, че сте дали подкрепата си за нас", каза Борисов.

Той постави пред германския канцлер въпроса за приемането ни в еврозоната. България си постави за цел да направи първа стъпка към еврото още това лято. Заради нестабилността в Гърция и балтийските държави обаче подкрепата на Берлин не е гарантирана.

"Можем да обещаем, че като говорим за България, ще говорим за България, а не за Гърция. Германското правителство ще ви осигури справедлив шанс и няма да оценява страните анблок. А дали отговаряте на критериите за прием в еврозоната - ще каже Европейската централна банка", заяви канцлерът на Германия.

"Не е справедливо, и аз благодаря на Меркел, че единственият ангажимент, който молихме към нея е, когато се говори за България, да се говори за България и за нашите слабости или съответно успехи", призна министър-председателят.

Борисов ще изнесе лекция за реформите и демокрацията в България тази вечер. В речта си премиерът отменя външния ни министър Румяна Желева, която излезе в оставка и не пътува за Берлин.