Относително е намерено едно от най-сигурните решения за българския контингент в Афганистан и въпреки всичко, както се вижда и от последния случай, рисковете за българските военнослужещи остават и трябва да бъдем бдителни, посочи президентът Георги Първанов, помолен да коментира атаката срещу базата на НАТО в Кандахар, при която пострадаха четирима български военни.

Първанов отбеляза, че е известно, че ситуацията в Афганистан се влошава въпреки усилията на международните сили.

На въпрос дали разузнаването е имало предварителна информация, че базата ще бъде атакувана, президентът отговори, че това е много относително, защото във всеки един момент има заплаха за подобни удари.

Разузнаването естествено периодично информира, че напрежението се засилва и че подобни атаки трябва да се очакват, но е много трудно за всяко разузнаване, не само за българското, а и за това на нашите партньори, да преценят и да получат информация за точния ден и час на подобна атака, посочи президентът. Във всеки случай аз нямам подобна информация, допълни държавният глава.

Георги Първанов отговори на журналистически въпроси, след като откри археологическа изложба, с която започнаха Дни на отворените врати в президентската институция, информира БТА.