През зимата на далечната 1935 г. цар Борис III подписва указ, който поставя началото на звуковата история на България. Това е повод днес да честитим рождения ден на Българското национално радио. Днес БНР навършва 75 години. Мария Савкова разказва повече от историята на радиото през годините.

На 75 години Националното радио продължава да звучи все така актуално и технически модерно. През последните години радиото започва да излъчва и от две нови радиостанции.

"Първото радио и звуковата памет на България. Това са две внушения, които са изключително верни и точни и които са защитени във времето от поколения журналисти", смята генералният директор на БНР Валерий Тодоров.

Първите излъчвания на националното радио са литературни четения. В памет на създателите на радиото програма "Христо Ботев" отново организира концерти и литературни вечери.

"В момента програма "Христо Ботев" действитлно има амбициите да се съревновава с Европейските културни форматни радиа и да разпространява култура, да съхранява културна памет, но и да произвежда култура", споделя директорът на програма "Христо Ботев" Паулиана Новакова.

Вече 75 години Националното радио открива и развива музикални таланти в различни жанрове. Днес в БНР има 6 музикални състава - симфоничен, фолклорен оркестър и биг бенд, смесен хор и два детски хора. Радиото може да се похвали и със съвременна звукозаписна техника най-висок клас.

75 години по-късно, нищо вече не е същото, но и всичко старо продължава да живее в опита, натрупан през годините.