Българските военнослужещи, които снощи бяха ранени в Кандахар вече са на път към американската военна болница в Ландщул в Германия. Българският военен министър Николай Младенов също излетя от Афганистан и в момента пътува към България. При ракетно нападение снощи, малко преди 19:30 часа българско време бяха ранени четирима български военни от контингента ни в Кандахар. В лагера им избухна ракета изстреляна от талибани. Подробности по темата дава нашият специален пратеник Венелин Петков.

Военнослужещите вече са отпътували за военновъздушната база "Баграм", Афганистан откъдето ще бъдат транспортирани в болницата в Ландщул. Според лекарите, състоянието им позволява да издържат полета.

Двама от военните са в по-тежко състояние – младши сержант Александър Александров и ефрейтор Йордан Петков, военнослужещият, който в петък се простреля по време на караул. Младши сержант Александров е с опасност за живота. Той е с черепно-мозъчна травма.

Редник Явор Иванов е най-леко ранен и е контактен. Редник Лъчезар Данаилов Иванов е изписан от болницата още в деня на инцидента и се намира в района на ротата.

Тежка нощ преживяха близките на пострадалите при ракетната атака в Кандахар.

Кореспондентите ни в страната разказват повече за рейнджърите и техните семейства. Най-тежко пострадалият при ракетната атака в Кандахар - 35-годишният Александър Александров е от Разград. Оженил се преди две години. Екипът ни не успя да открие съпругата и майката на Александър. Според съседите безработицата го принудила да замине за Афганистан.

"Много е трагично - брат му почина, баща му почина, сега не знаем в какво състояние е, чуваме, че е в тежко. Какво може да кажем - добро е момчето, семейството е добро. Безработицата го принуди, защото ги съкратиха от пощата", каза Иван Маринов.

За друг от пострадалите - 29-годишния редник Явор Иванов от Нови пазар,  това е първата задгранична мисия. Новината за инцидента майка му - Живка, научила късно снощи. Обадили й се от Министерството на отбраната.  

"Жената писна тук, като всяка майка. Цяла нощ не са спали", обясни съседът Стоян Панайотов.
 
Майката на ранения рейнджър днес беше при роднини. Съседите  разказват, че заминал на мисия, за да издържа майка си и сестра си, които са безработни.

Ефрейтор Йордан Петьов Петков е родом от плевенското село Телиш. Никой от близките му днес не пожела да разговаря с екипа ни. От съседите се разбра, че Йордан е тренирал футбол и обичал народните танци.

"Кротко момче, учеше, играеше в ансамбъла. С брат си играеха много хубаво, чантите са ми носили до гарата, с много добро отношение", разказва Найда Станкова.

Йордан Петков е на 26 години. Мисията му в Афганистан е първа в кариерата му. По телефона близките му  казаха, че от Министерството на отбраната ги уведомили, че животът на Йордан Петков е вън от опасност.

Семейството на най-леко пострадалия рейнджър Лъчезар Иванов още не може да се отърси от преживения шок. Най-кошмарната безсънна нощ  - така родителите на 24-годишния редник описват тревогите си. Близките обаче се успокояват едва сутринта, когато чуват гласа на детето си по телефона.

"Мамо, здравей. Абе, Лачко, абе, мамо, какво става с тебе, защо се не обади още снощи бе, синко. Ние цяла нощ треперим, чакаме да се обадиш, мами не се притеснявай, много съм добре", преразказва случилото се майката на Лъчезар Милена Иванова.
 
Синът на семейство Иванови заминава за Кандахар миналия юли. Това е първата му мисия зад граница. Трябвало вече да се е завърнал, но сам пожелал да остане още месец, за да обучава по-младите войници.

Двамата първи мъже в държавата - президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов изразиха надежда, че всички пострадали при взрива в Афганистан ще се възстановят.

"Във всеки един момент има заплаха за подобно нападение. Разузнаването периодично информира, че напрежението се засилва и, че има опасност от подобни атаки, но много е трудно за всяко разузнаване, не само за българското, да прецени и да получи информации за точния ден и час на подобна атака", заяви Първанов.

"Министъра на отбраната е бил само на няколкостотин метра от нападението. Той е отишъл заедно с линейките в полевата болница. Днес състоянието им е стабилизирано и ще бъдат докарани със специален самолет в немска болница за лечение. Това знаем към момента. Министърът ни е там на място и през час-два ни информира. Така че, надяваме се и немските лекари да направят всичко възможно, особено за по-тежко раненото момче, да се изпише жив и здрав след това лечение”, каза Борисов.

 

Още по темата:

Президентът: Трябва да бъдем бдителни

Кандахар - люлката на талибаните

Пряко включване на Венелин Петков в предаването "Тази сутрин"

Ракета падна до базата ни в Кандахар, четирима наши военни са ранени