Правителството има намерение да съкрати общинските бюджети с 15%, смятано от началото на годината, а не с 10 на сто, както беше вече договорено. Това са 138 милиона лева. Тази новина предизвика безпокойство у много кметове и реакция на Националното сдружение на общините. Марина Цекова предаде подробности за това как общините ще понесат още свиване на разходите.

Голяма част от услугите в общините ще пострадат от орязването на бюджета. Важно е да се уточни, че ако правителството реши да реже 15%, смятано от януари, това означава, че на практика ще се вземат 30 на сто от юли до края на годината, за да се компенсира вече изхарченото през първите шест месеца. Това поставя много региони в бедствено положение, като естествено, най-много ще пострадат най-бедните общини.

Как една община като Етрополе ще понесе орязването на парите

На 80 километра от столицата, на северните склонове на Стара планина, в Етрополе изпълняват антикризисна програма от месеци. Режат от разходи за общинска администрация, вечер пестят от улично осветление, търсят начин да печелят проекти. Ако обаче сега бюджетът се свие още, няма как да не се усети от всички, казват от общинската управа

"Намалението на парите ще доведе до проблеми в културата, в училищното здравеопазване, в общинска администрация. И в момента парите за държавна дейност не стигат, и в момента община Етрополе дофинансира. Това са читалищата, това са училищно здравеопазване, имаме и мед. сестри, които ходят и в селата”, каза Росица Христова, зам. кмет на Етрополе.

Какво мислят жителите на града:

- По-скоро трябва да говорят за увеличаване, а не за намаляване на бюджета на нашата община. Знам, знам, навсякъде е криза, само че трябва да се намират начини за оцеляване, защото улиците са просто безобразни.

- Не смятам, че не трябва да се лишават общините от средствата, които в момента имат. Те и без това са недостатъчни по принципи и мисля ,че не това е секторът, от който да се режат разходи. Все пак трябва да се търсят други средства и други мерки да се преодолява кризата

Най-големият страх в Етрополе е да не би да им отрежат парите за зимно почистване

„Парите там никога не са стигали и в Етрополе ще имаме сериозен проблем, особено, ако се повтори зимата. Донякъде ни плаши, каквото и да си говорим, не можем да оставим улиците непочистени. И досега беше трудно, сега като ни орежат, ще е още по-трудно”, заяви още Христова.

В Етрополе отдавна чакат помощта на държавата, която сега се кани да реже местните финанси. Вероятността да се съкратят общинските пари с 30 на сто се разминава с най-голямата надежда на хората в града - държавата да се намеси по-настоятелно, за да спре замърсяването на река Малки Искър, която е със сини води, отровени от химикалите на две предприятия.

Вижда се, че и в Етрополе, и в другите общини ще се пести от дейности като детски заведения, домашен социален патронаж, училищни лекарски кабинети, читалища. Допълнителното намаляване на капиталовата субсидия означава, че значителна част от общините ще замразят всякаква инвестиционна дейност.

Нещо повече - това допълнително ще затрудни местните власти, защото те вече са започнали или започват строителните и ремонтни работи - и са сключени договори на определени цени.

Позиция на Националното сдружение на общините:

„Неминуемо и реалистично е не фалит, а кълбо от неразплатени разходи. Очертава се, че ще пострада здравеопазването, ще бъдем принудени да съкращаваме и без това малкото медицински сестри в здравните кабинети в училищата - нещо, на което цялата местна общност безкрайно държи. Няма община, в която да не сме търсили всякакви начини, защото това е безкрайно наложителна услуга. Ще пострада културата. Единичните хорица в читалищата на село ще бъдат засегнати. При 30% свиване на трансфера на общините ще засегне 4000 души и направо се пада под критичната маса на общинския капацитет за каквото и да е - услуги, програми. И отсега да е ясно за нашите граждани, с толкова процента ще нараснат опашките пред гишетата Последните месеци ще бъдат много тежки”, каза Гинка Чавдарова, изп. дир. на НСОРБ.

Предложения към правителството:

От сдружението очакват среща с премиера Борисов, за да разберат дали такива драстични ще са съкращенията от юли. Местната власт обмисля законодателни промени, които да дадат повече свобода на общините да прехвърлят спестени средства от една област към друга. Друго предложение е парите, получени от продажба на общинско имущество да не се дават само за инвестиции, но и за други общински дейности.